Úterý, 30 dubna, 2024

Výskyt bolestí hlavy narastá: Zhoršenie hlásia hlavne pacienti s migrénou

Výskyt bolestí hlavy sa v porovnaní s obdobím pred pandémiou výrazne zvýšil. Ľudia zažívajú viac migrén, tenzných bolestí hlavy aj tých spojených s koronavírusom. Dôvodov je hneď niekoľko – stres, až o 60% viac času pri obrazovke, nedostatok pohybu, zmeny denného režimu, nepriaznivé podmienky pri práci z domova, ale aj vynechanie návštev lekára. Podľa štúdie publikovanej v The Journal of Headache and Pain* sa frekvencia záchvatov migrény u respondentov zvýšila až o 59 %. Ťažší priebeh migrén uvádza dokonca 6 z 10 účastníkov štúdie. Prístup k špecializovanej starostlivosti uľahčuje českým pacientom aj nová online poradňa s odborníkmi na bolesti hlavy.

fotografia: Unsplash

Od vyhlásenia pandémie čelia ľudia s chronickým ochorením obrovskej výzve. Obzvlášť zraniteľní sú pacienti citliví na zmeny v ich okolí – ako napríklad tí s migrénou a ďalšími bolesťami hlavy. „Táto turbulentná doba so sebou prináša výrazné zhoršenie u mnohých pacientov, najčastejšie u tých s migrénou. Stretávame sa ale aj s väčším množstvom tenzných bolestí hlavy, a to u ľudí, ktorí na nich predtým netrpeli. Ľudia nie sú trénovaní na to, že ich na mesiac zatvoríte doma a potom sa majú hneď zase vrátiť do bežného fungovania – a takto stále dookola,“ hovorí MUDr. Ingrid Niedermayerová, neurologička zo špecializovaného centra na diagnostiku a liečbu bolestí hlavy.

Obrazovky a stres spôsobujú viac migrén a bolestí hlavy

V porovnaní s obdobím pred pandémiou sa čas strávený pri obrazovkách počítača, telefónu alebo televízie zdvihol až o 60 %. To znamená, že priemerný človek môže byť vystavený modrému žiareniu z monitorov až 13 hodín denne. To môže narúšať biologický rytmus a viesť k poruchám spánku. Podľa organizácie American Migraine Foundation je navyše až 90% migrenikov oproti bežnej populácii na svetlo ešte citlivejšie. „Pri záchvatoch migrény je svetlo mojím najväčším nepriateľom. V tej chvíli nepomôžu ani zatiahnuté rolety, musím si schovať hlavu pod vankúš a čakať pol hodiny, kým sa bolesť zmierni. Okrem nevoľnosti mi tiež tuhne šije, často nemôžem otáčať hlavou a pripadám si ako robot. Človek má pocit, že sa to nikdy neskončí. Zvládať moje migrény mi pomohli v špecializovanom centre,“ opisuje pán Miroslav.

Spúšťačov bolestí hlavy a migrény sa v tejto rýchlo meniacej situácii objavuje mnoho. „Ľudia využívajú home office a trávia viac času doma, kde nemajú ideálne prostredie na prácu – zle sedia, nerobia si prestávky od práce, sú neustále na obrazovkách a vynechávajú aj minimum prirodzeného denného pohybu. To všetko môže byť spúšťačom migrén a ďalších bolestí hlavy, preto sa teraz stretávame s ich väčším výskytom. Tým skôr by mala byť starostlivosť o týchto pacientov intenzívnejšia. Postarať sa o nich môže praktík, neurológ alebo špecializované centrum podľa závažnosti ťažkostí. Využiť môžu aj online konzultácie,“ hovorí neurologička Niedermayerová.

Ľudia môžu svoje problémy konzultovať online

Jednou z možností, ako zdravotné ťažkosti riešiť, je popri návšteve lekára aj online konzultácie. Na platforme ulekare.cz je teraz pre ľudí s bolesťami hlavy a migrénou dostupná poradňa Linka o migréne. Lekári zadarmo poradia a zodpovedia otázky pacienta do 48 hodín, prípadne odporučia osobnú návštevu odborníka alebo špecializovaného centra v blízkosti bydliska.

Rozdiely medzi bolesťami hlavy môžu byť zle rozpoznateľné

Aktuálne sa ľudia stretávajú najčastejšie s migrénou, tenznými bolesťami hlavy alebo s tými, ktoré sú spojené s koronavírusom. „Tenzné bolesti hlavy sa prejavujú tupým tlakom na oboch stranách hlavy, sú skôr nižšie intenzity a často ich vyriešia voľnopredajné lieky. U migrény je to jednostranná pulzujúca bolesť stredne silnej až silnej intenzity a je sprevádzaná citlivosťou na svetlo, zvuky, nevoľnosťou či zvracaním. Oba tieto typy bolestí hlavy môžu byť spustené vplyvom okolia alebo zmenou v dennom režime,“ zdôrazňuje neurologička Niedermayerová.

Bolesť hlavy v priebehu choroby covid-19 sa môže spočiatku zdať ako nástup migrény. Pacient bežne cíti pulzujúcu až zvieravú bolesť so strednou až silnou intenzitou. Pri fyzickej aktivite alebo pohybe sa bolesť zhoršuje rovnako ako pri migréne. Sprievodnými príznakmi sú predovšetkým strata čuchu, chuti, slabosť a bolesť svalov a kĺbov. Tieto prejavy môžu byť často zameniteľné za iné choroby, preto je potrebné svoj stav konzultovať s lekármi. Viac na www.omigrene.cz.

Related Posts

Comments

- Komerční sdělení -spot_img
spot_img